петък, 8 май 2015 г.

Детските градини и тайните им (мръсни) критерии

Днес, 07.05.2015 г. системата за класиране за детските градини в София затвори.  След месеци чакане утре класирането ще бъде факт.

Като родител на три деца от няколко месеца и аз тръпна в очакване и вече се бях успокоил, че краят му се вижда и най-накрая ще мога да се възползвам от тази обществена услуга.

Само накратко искам да отбележа няколко факти.

Работя на трудов договор, 8 часа дневно, 5 дни в седмицата. Осигурявам се на реалната заплата от както се помня. Платил съм си всички местни данъци и такси. Това го проверих онзи ден през сайта на НАП.

Същото по-горе се отнася 1:1 за съпругата ми. Отгоре на всичкото сме многодетно семейство и сме решили да останем тук, напук на цялата гмеж в държавата ни. Също така сме решили да продължим да работим, но за тази цел е нужно някой да гледа малките. Единия вариант е частна детска градина или гледачка, другият е държавна детска градина.

Сега да се върна на актуалното. Та влизам тази вечер в сайта на детските градини да видя как е положението с класирането и гледам голямата ми дърщеричка е изместена от друго дете (познато!), което до вчера бе с много по-малко точки, но днес, в последния момент, това друго дете е вече пред нея, като от 8.1 т. скача на 10+ точки. Аз 1000% знам, че това е невъзможно, защото познаваме семейството.

За наш късмет дъщеря ни продължава да има шанс да се класира, тъй като се възползва от факта, че е дете в многодетно семейство. Проблемът, който описвам тук не е лична драма и не става дума да ви занимавам с лични несгоди. Просто вече ми писна и не мога да си трая.

Защо, по дяволите, тези социални критерии, които са толкова ценни, са тайна, уважаеми дами и господа от СО? Какви лични данни има, че да се крие, когато тези социални критерии се използват от родителите неправомерно? Нима има адреси? Нима има ЕГН? Кажете ми какво е толкова срамното да се знае кое дете от какви социални критетии се ползва? Моля ви не ми обяснявайте, че после тези критерии подлежат на проверка, защото като дойде денят за записване, родителите отиват не със документи, а със пачки. А както знаем тези пачки купуват и фалшиви документи. Само едно нещо - ТЕЛК. Колкото повече тайни има в едно нещо, толкова корупцията и условията за нейното развитие са по-големи. Това е световноизвестен факт!

Махнете тайната с критериите!!!

Направете линк към името на всяко дете, който да препраща към списъка от критерии, от които се ползва то. Направете класирането прозрачно, защото сега не е. Сега всеки може да запише в профила на детето си какви ли не неща, само и само то да получи повече точки, като родителите разчитат, че на датата за записване нещата ще се оправят на място, в кабинета на директора, насаме.

Това е горчивата истина. Родителите масово мамят за сметка на други родители. Ако информацията е достъпна обаче, то тогава ще се контролират взаимно и няма да има такива случаи, като този, който ви описвам.

Представете следното. Едно дете е записано с измислени критерии и прережда напълно редовните. Тогава на родителите на последните не им остава нищо друго освен да чакат и да се надяват, че тези пред тях ще се издънят с нередовните им документи. Другата опция е те да търсят друга градина и да си променят желанието. Последиците са такива, че чрез силата на тайната нередовни родители са в състояние да променят изборът на редовните родители, които виждайки, че детето им няма шанс в даденото ОДЗ, го преместват за класиране в друга преди системата да е затворила. И дори неизрядните да не могат да докажат истинността на документите, те пак ще са нанесли щети по веригата.

Ако обаче критериите на всяко дете са достъпни за проверка от всички родители, тогава мотивацията на неизрядните ще е много по-малка да слагат несъществуващи критерии, именно поради факта, че могат да бъдат проверени от всички други родители, които имат много по-голяма мотивация да проверят информацията за истинноста на тези, преди тях. Да не говорим, че много от тях се и познават, тъй като живеят в един квартал и посещават едни и същи паркове. И ако се забележи несъответствие да подават сигнал до компетентните органи. Така се бори с корупцията. Няма по-ефективен начин от прозрачността.





Няма коментари:

Публикуване на коментар