събота, 26 ноември 2016 г.

Така ли се прави велоалея?

Провокиран от новини в последните дни за откриване на нови пътни участъци в София, реших да се поровя из Google и да проверя как изглеждат велоалеите в други градове където този транспорт е най-разпространен. Няма да правя кой знае какви анализи, само ще отбележа един много съществен детайл. Когато се правят велоалеи идеята е те да са максимално видимо-разпознаваеми и да изглеждат отделени от пътното платно на автомобилите. Също както са тротоарите. А целта е така да бъдат обезопасени от движението на автомобилите. Това, което са открили в кв. Дружба е следното: 


Булевард, на който от едната му страна са направили паркоместа за автомобилите (това междудругото не мога да го разбера напълно, тък като от снимките се вижда, че в непосредствена близост няма блокове или къщи или офиси. Единственото обяснение е метростанцията, но пак не се връзва, тъй като това е вътрешно-квартален булевард, а не Цариградско с буферните паркинги за хора извън столицата, които иначе се и заплащат), а от другата са отделили с 20 см. широка боя/линия, която "създава" велоалеята. Абсурдността в ситуацията се засилва и от факта, че дясната (външна) лента за движение на велосипедите е отделена с тази единтвена линия от насрещно-дживещите се авомобили и създава огромни опасности. Всеки, който кара колело разбира за какво говоря. Аз го правя всеки ден и поради липса на велоалеи съм принуден да карам успоредно с автомобилите по платното и не веднъж съм попадал на ситуации, в които се разминаваме буквално на сантиметри един от друг. 

Та какво можеше да се направи. Пускам снимки, които съм намерил в Google, където може най-ясно да се илюстрира какво имам предвид като казвам, че трябва да има видима разлика между велоалея и шосеен път.


И да, има и много снимки, където има и такива, като в кв. Дружба, отделени с една боя. Но това е чисто нов път, за който са платени страшно много пари. Пълно нехайство и незаинтересуваност от страна на проектантите. Ако имаме една модерно-мислеща община това щеше да бъде отхвърлено още на ниво проект. Защото на тях дори не им е минало през акъла да направят местата за паркиране успоредно на велоалеята и така по естествен начин да бъде създаден буфер между преминаващи коли и велосипеди. На тях дори не им е минало през акъла да засадят тези дръвчета между велоалеята и шосето. На тях дори не им е минало през акъла да сложат едни кашпи с цветя или колчета или островчета. Или може и да им е минало през акъла, но е било по-лесно и по-евтино. Е, всички знаем как накрая по-евтиното излиза по-скъпо, но късно се сещаме за това.

п.с. Докато пиша това и виждам как премиера на страната се хвали с откриване на нов участък на бул. Черни връх. Велоалея там не се вижда. Дано да греша!

Няма коментари:

Публикуване на коментар