петък, 20 септември 2013 г.

Иде ли подмяната с мажоритарния вот?

Ей, глупави хора ще излезем в крайна сметка и това е. То едно нещо ли е, две ли са, три ли са, че да си каже човек карай, но то явно през целия ни съзнателен живот ще настъпваме мотиката. 

Последната глупост, която се подготвя е да върнат мажоритарните избори в България. Сякаш 2009 г. не видяхме каква катастрофа ни докараха. Да припомня: От 31 депутатски места, 26 отидоха за ГЕРБ и 5 за ДПС. Това е. Всички гласоподаватели, които гласуваха за други партии останаха непредставени. Това са милиони гласове хвърлени на вятъра. Ако това е нормално, аз по-добре да млъкна.

За да не обстоятелствам допълнително, в тази статия съм писал достатъчно за мажоритарния вот и това, че той не работи, когато системата е многопартийна, а не двупартийна.

Сега се подготвя същото, пак от БСП, но този път те знаят, че ГЕРБ са слаби и сега им е време да ги въведат и да оберат голяма част от местата. ГЕРБ пък ще са доволни, защото ще си вземат това, което им се полага по местата, където са популярни. ДПС са си сигурни в 5-6 района. Абе сделка като по учебник. Атака явно са отписани и най-вероятно ще са против, но вече никой и не ги бръсне за слива.

Реформаторския блок път са загубени. Въведат ли мажоритарния вот, тях направо да ги отписваме. Точно за това те би трябвало най-много да вдигат шум за тази подготовка, но нищо не се чува оттам вече втори ден. А са най-засегнати с оглед растящата им подкрепя, но недостатъчната им сила да спечелят и един мажоритарен избирателен район.

Мажоритарният вот е като президентския: който е най-популярен в момента, той взима всичко. 2009 г. от БПС си направиха страхотен автогол и до сега не могат да си го простят. Ако не бяха въвели мажоритарните квоти, 2009 - 20013 ГЕРБ нямаше да управлява самостоятелно, дори имаше вариант въобще да не управлява в коалиция, а БСП, ДПС и Атака да си направят коалиция, както стана сега. Въпрос на сметки.

Но най-ужасяващото е, че хората нехаят. Все им е тая кой ги управялва, как ги управлява. Все им е тая, че тези крадат, защото важното е другите да не крадат. Ако не им бъркаше в живота бих ги разбрал. Но те тънат в мизерия, тънат в беднотия, тънат в оплаквания и продължават да натискат един и същи грешен бутон, една и съща мантра всеки път с надеждата, че този път БСП, партията - майка, е на верен път. Този път няма да ни предадат. Този път са си взели поука. 

Една проста сметка за последните 23 години (за преди това да не отварям дума) ще ни покаже, че най-дълго са ни управлявали БСП и ДПС. Ако не вярвате на думи, поне на историята вярвайте. За наша радост нея поне не могат да подменят, колкото и да им се ще.