понеделник, 18 февруари 2013 г.

Аукцион за 800 млн. лв.

Добре, махнаме Дянков. Махнаме лошия чичко с очилцата, дето наду сметките за ток и нещата се нареждат.  Сега очаквам държавата да цъфне и да върже. Или не, по-скоро очаквам в МВР да си вдинат заплатите (поне тук Дянков успешно се противопоставяше на Цв.Цв., сега интересно как Томислав Дончев ще го направи), очаквам забраната за пушенето да отпадне, очаквам да увеличат заплати в администрацията поголовно. Защо? Ами щото идат избори и няма как. При Дянков имаше, но вече няма как. Малко перде си беше, но това е по-скоро позитивна черта, отколкото да си като М. Найденов, който освен да се хареса на Б.Б. друго по цял ден не прави. И явно го прави доста успешо.

Държавната машина май е в knock down. Скоро може да изпадне и в knot out. Дори това може да стане още в сряда, 20 февруари 2013. Нека да обясня.

Заради едни обещани плащания на земеделските производители от Мирослав Найденов в размер на 840 млн. лв., в сряда дърважата е възложила (извънредно!) на БНБ да проведе ауцкион (търг) за Държавни ценни книжа (ДЦК) в размер до 800 млн. лв. Това е най-голямото емитиране на дълг в един аукцион на вътрешния пазар, някога. Та с тези пари ще се запълни дупката във фискалния резерв, която се отваря след плащането на тези субсидии. Но нали знаете, че няма безплатен обяд. Този дълг е със срок на падеж 6 месеца, докато ЕС върнат парите, и със сигурност ще постави Министерство на финансите пред ситуацията да преглътне и плати по-висока лихва в сравнение с една седмица по-рано, преди всичките тези рокади да станат факт. Само за сравнение, един нормален аукцион за ДЦК е в размер до 50 мил. лв. Сега 800 милиона! Това е 16 пъти повече от стандартното. Как го мислят тези хора, не знам. Все едно продават домати. Именно за това инвеститорите ще поискат и по-висока лихва и ще са напълно прави. И то да не е само едно издаване на дълг. До края на годината ни очаква яко задлъжняване и преглъщане на все по-високи лихви, щото както е тръгнало, бат ти Бойко явно е решил да удовлетворява всякакви искания, от всеки, а до края на мандата има достатъчно време синдикатите да извият още някоя друга ръка. Сакън, да не вземе някой да дойде в София да протестира, че Му знаем болката на тази тема колко е голяма. Все пак трябва да сме харесвани от всички, а Дянков бая сол отнесе, че не отпуска кранчето лесно. Друг е въпроса, че той изигра ролята на бушон покрай протестите, но това е друга тема.

Та така де. Очакват ни доста интересни дни. А дали ще са добри ще се разбере много скоро, като мине сряда.