неделя, 10 февруари 2013 г.

Фасулска работа

Точно така. Готвенето на боб е фасулска работа. Днес за втори път го постигнах, като само искам да отбелжа, че първият път го сготвих без грам мазнина, но не целенасочено, а просто от незнание. Днес стана мозък. Ако някой ви наплаши да не се заемате с готвене на боб, не му се връзвайте, а хващайте молива и записвайте:

1. Докато гледате за дивите котки по Nat Geo HD, изкарвате боба и го ставяте да кисне във вода една вечер.
2. На сутринта, след яко недоспиване (който има малко дете знае), ставате и махате водата, измивате боба и го слагате да ври в студена вода, като изгребвате пяната, иначе ще има бомбастик, сериозно. След като поври малко, му сменяте водата и повтаряте. Въобще, повторението намаля след това риска от потенциална война в семейството, породена от прекомерното завиване през глава с одеалото докато спите.
3. През това време, на втори котлон, запържвате нарязания лук в тиган, добавяте след това към него доматено пюре, ситно нарязан чесън, нарязани парчета чушки, посолявате на вкус и оставяте да покъкри докато поометкнат нещата.
4. Понеже, докато се мотате сигурно е станало 12:00, махете боба от котлона и слагате пюрето на детето да се стопли, че и то е гладно. По принцип тази стъпка може да се избегне, ако имате повече от два котлона, ама нейсе.
5. След като нахраните детето, връщате боба на котлона, изсипвате съдържанието от тигана в тенджерата, добавяте джоджен и чубрица и чакате.  Като бъркате се ослушвайте дали боба "трака" по лъжицата. Ако трака, значи не е готов още.
Горе-долу това беше. Нали ви казах, фасулска работа.

п.с. Вичко описано по-горе като грамажи е на око, тъй че спасявайте се.

2 коментара:

  1. И накрая, когато ви писне да чакате тоя боб, го мятате у гората и слагате чевермето,....ако сте си вкъщи пържолки на скара...

    ОтговорИзтриване