неделя, 5 май 2013 г.

У нас и у тях.

Христос Воскресе. Бъдете много здрави и добри хора!

Сега малко друго.

То вече сигурно ставам банален (тази хубава дума), но изминалата седмица отново ми се отдаде шанс да направя ежегодното сравнение в културата, бита, човешките и животинкси отношения, икономиката и т.н. и т.н. между нас и тях. Надявам се малкият фотоматериал, относно нещата, които са ми направили впечатление и които винаги са ме карали да си задам въпроса "Защо нашия (вашия) кмет не отдели един уикенд в град в Северна Европа и не вземе добрите примери и практики?", да ви помогне в ориентирането. Все пак няма патент за това как си поддържаш града чист и уютен.



Осло, Норвегия

Навън е студено, не се чака края на лятото за да се измият улиците.Оуу, извинявам се. На снимките мият тротоарите!!! Това още повече засилва ефекта, нали?


Въпреки, че велосипедът е открит доста отдавна, в някои градове са преценили, че освен, че използването им е екологично, то е и доста удобно, а и може да бъде печелившо. Осло не е известен толкова много с велосипедите си в сравнение с Дания или Холандия, но въпреки студа, там са преценили предимствата им като вид обществен и туристически транспорт.




Не знам дали в предишните снимки обърнахте внимание, че тротоарите са от асфалт, а не от плочки. Сещате ли се каква е разликата? Ами само си припомнете последния път като е валял дъжд как сте минали по тротоар от плочки без да се опръскате. Да не говорим за бутането на детски колички, дърпането на куфари или носенето на дамските токчета, а и не само. Често пъти ми се е случвало на косъм я да изкълча, я да счупя глезен с официални обукви. А пък съвсем да не говорим, че е по-евтино и не се изисква кой знае каква поддръжка. Ама не, ние държим да има завъртулки и цветенца и затова искаме плочки.



Сега, на тази снимка исках да покажа, че хората от тамошната "Чистота" събират фасове, но ако това е прекалено много за нас, то поне искам паркчетата да са ни чистички. Щото вижте следващия клип, направен днес, 05/05/2013, на връх Воскресение Христово.


Ами какво да ви кажа. Кофти работа. Пуснах малката да се разходи, но то боклук до боклук, кучешки акита, игли!!! и други неща от нашата флора и фауна. А иначе бТВ се скъсаха да се хвалят за тяхната инициатива "Да изчистим България". Всяко чудо за 3 дни, както се казва. Участието в такива инициативи си е доста лицемерно, ако това не е начин на мислене всеки ден. Нещо като Деня на земята, дето си изгасяме лампите за 1 час и после се хвалим в службата или в парка как снощи стояхме на свещи. Останалите 364 дни лампата в коридора не изгася, водата, докато си мием зъбите не спира, ама ние в този 1 ден сме много еко.

И последно. Забелязали ли сте, че при кацане на самолет, пълен със сънародници (може и други балканци да го правят, но аз нямам впечатления), започват едни ръкопляскания (понякога има и скандирания "Браво"), имащи за цел да изкажат благодарности към екипажа, че ги е приземил безпроблемно? Е, чудя се, дали и на шофьора на автобуса трябва да пляскаме за това? Или както спомена един приятел, на таксиджията? Всъщност, това не обижда ли капитана на самолета, за когото това е рутина и плясканията не се ли приемат за нещо извънредно, нещо, което не се е очаквало от него? Няма майтап. Вчера връзката от Виена до София, при кацане започнаха едни ръкопляскания, едни възгласи, въздишки и on top of that още преди да е спрял, половината пътникопоток (главно нашенци, живеещи в околностите на Австрия, прибирайки се за празниците) беше вече изкарал куфарите от багажното, а надписа за коланите си светеше ли светеше. Може да са мислили, че лампичката е повредена или предполагам са бързали да хванат късния 84, че си беше късничко. Дано да е това, ама надали.

Ей такива работи.